Lana Birlouet

Hanghzou, China

Leeftijd: 24
Functie: student Fotografie & avondonderwijs Chinees
Uitwisseling: Hanghzou, China
Periode: 4 maanden, 2016

“Het gevoel van thuis te zijn”

Chinees leren in een miljoenenstad

Ni Hao. Of simpelweg hallo in het Chinees. Voor veel studenten is één woordje Chinees genoeg, maar niet voor Lana Birlouet. Voor haar studie Toegepaste Psychologie aan hogeschool VIVES trok ze voor vier maanden op uitwisseling naar de miljoenensteden Hanghzou en Shanghai.

China kende de afgelopen decennia een grote economische groei. Maar hoe zit het met de kansen voor jongeren? En hoe aangenaam is het leven daar? Op die vragen zocht Lana een antwoord. “Ik kan één ding vol overtuiging zeggen: China is een land van mogelijkheden voor buitenlandse studenten”, zegt ze. “Je leert er enorm veel over verschillende culturen. Bovendien is zo’n buitenlandse ervaring goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je wordt er sterker van, krijgt meer zelfvertrouwen en leert assertiever worden.”

Veel knuffels

Op het moment van de aanslagen in Brussel en Zaventem studeerde Lana in Hanghzou Chinees. “Ik volgde het nieuws op de voet. Mijn medestudenten waren bezorgd en kwamen me speciaal omhelzen. Dat was een heel ontroerend moment. Het toont hoe aardig Chinezen zijn. De vriendschappen zijn zeer hecht. Zo heb ik met een collega nog wekelijks contact.”

Volgend jaar terug

Een uitwisseling van vier maanden was niet genoeg voor Lana. Volgend jaar trekt ze opnieuw naar China om de taal verder te leren. “China geeft je het gevoel dat je thuis bent. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Ze zouden een halfuur meewandelen om je de weg te tonen. Daarom wil ik hun cultuur verder ontdekken.”, besluit Lana Birlouet.

Terug naar getuigenissen-overzicht