Jasper Van Eeghem

Jasper Van Eeghem

Peru

Leeftijd? 25 jaar
School? KU Leuven, afdeling Oostende
Huidig werk? Expert energie bij Ingenium
Buitenlandproject? Tijdens tweede master hernieuwbare energie bouw van een waterkrachtcentrale in de bergen van Peru (juli t/m september 2015)

“Mijn opleiding hernieuwbare energie was te mooi om die niet om te zetten in een liefdadigheidsproject, zeker met mijn werkcarrière voor de deur. Het was mijn laatste kans. Ik heb ze gegrepen en ben daar enorm dankbaar voor.”

Met vakken zoals zonne-energie, waterkracht, warmtekrachtkoppeling en elektrische netten vertrok Jasper Van Eeghem in juli 2015 naar Peru. Doel? De bouw van een microwaterkrachtcentrale in een klein bergdorp. Het ontwerp, de bouw, het aansturen van medewerkers: alles gebeurde door studenten. Resultaat? “We hebben de basis gelegd voor het waterkrachtproject. Andere studenten werken het volgende zomer af en uiteindelijk moet het leiden tot een stabiele elektriciteitsvoorziening in Buitrera, het dorpje waar we verbleven.” Dat elektriciteit broodnodig was in het dorp, ondervond Jasper al snel. “We verbleven bij gezinnen uit het dorp, zonder toilet of badkamer en bijna geen stroom. In het begin was dat confronterend, maar na een tijd leer je leven met de flow van elke dag. We stonden op en gingen slapen met de zon en genoten zelfs elke ochtend van de koude douche in de rivier.”

Van projectplanning tot het motiveren van mensen: de lijst met skills die Jasper tijdens zijn buitenlandervaring opdeed, is eindeloos. Ook op persoonlijk vlak is hij nu een rijker mens. “Mensen zijn niet minder slim omdat ze geen laptops of mooie opleiding hebben gehad. Zo gebeurde het een paar keer dat wij geen oplossing vonden voor een probleem, maar dat de Peruanen zeer snel met een praktische oplossing op de proppen kwamen, bijvoorbeeld voor het hijsen van objecten of vrijmaken van wegen. De inwoners van het dorp zijn onze vrienden geworden en dat motiveerde ons nog meer om het project te doen slagen.”

Terug naar getuigenissen-overzicht