Ilias Ismanalijev

Fort Portal, Oeganda

Leeftijd: 23
Functie: freelance IT’er en ondernemer
Uitwisseling: Fort Portal, Oeganda
Periode: 3 maanden, 2016

“Er werd altijd naar mij geluisterd”

Werken en ontspannen in Oeganda

Het was niet zijn eerste keuze, maar toch vertrok Ilias Ismanalijev als jonge student New Media and Communication Technology (Howest) naar Oeganda. “En gelukkig maar. Het was de beste ervaring uit mijn leven”, vertelt hij vol overtuiging.

Als computerexpert ontwerpt Ilias vandaag websites voor bedrijven. In de universiteit van Fort Portal, een stad in het westen van Oeganda, gooide hij het over een andere boeg. “In het verleden ging veel materiaal van de school verloren: tafels, stoelen, computers, noem maar op. Daarom werkte ik een logisch inventarissysteem uit waarop de leerkrachten perfect kunnen zien waar het materiaal zich bevindt en of het nog beschikbaar is. De school werkte al jaren met een papieren overzicht, maar dat was gekkenwerk. Al het materiaal is bedrukt met een identificatienummer. Daardoor weet de administratie via hun oude Windows XP of modernere smartphone altijd waar alles is.

Mening die telt

Dat Ilias de enige blanke was in de streek, gaf hem een speciaal gevoel. “Overal waar ik kwam in de school, zaten mensen naar mij te kijken. Ze vonden het fantastisch dat een Europaan hen kwam helpen. Zowel de leerkrachten als het schoolbestuur luisterden telkens naar mijn advies. Ik werd niet als een of andere stagiair aan de kant geschoven, maar voelde mij als een expert die uitgebreid zijn mening kon geven.”

Frisbeeavonden

Tussen zijn lange stagedagen vond Ilias nog genoeg tijd om te ontspannen. Elke dinsdag en donderdag ging hij met collega’s frisbeeën. “Dat waren onvergetelijke momenten. We sloten elke frisbeeavond af met een frisse pint en leuke muziek. Ook zijn we met een bende een hele dag op stap geweest met een motorfiets. Een ritje naar het Ruwenzori-gebergte en het Kibali Forest National Park kon niet ontbreken. Die losse sfeer en vriendelijke mensen zijn me het meeste bijgebleven.”

Terug naar getuigenissen-overzicht