Emmelie Verbeke

Tanzania

Leeftijd: 23
Functie: Corporate Finance Elia
Uitwisseling: Tanzania
Periode: 6 maanden, 2016

Emmelie werkte een radioshow uit in Tanzania

“Meezingen was de enige oplossing”

Een stageplaats in de buurt? Nee, dat was niets voor Emmelie Verbeke. Als Howest-studente Duurzame Ontwikkeling koos ze voor een avontuur van zes maanden in Tanzania.

“Dat was een enorme cultuurswitch”, opent de 23-jarige Emmelie. “In België draait alles rond deadlines en je werk op tijd af krijgen. In Tanzania is dat totaal het tegenovergestelde. Daar gaat het vooral om gelukkig zijn. Als stagiair kan je er met veel projecten aan de slag. Zo werkte ik mee aan een radioprogramma om de vrouwenrechten in het land aan te kaarten. Ik mocht samenwerken met lokale vrouwenorganisaties en ontmoette veel vriendelijke mensen. Natuurlijk was het soms stressen, maar daar vonden mijn lokale collega’s altijd een oplossing op. Zo zag ik het even niet meer zitten toen plots alle vrouwen rechtsprongen en begonnen zingen. Meedoen was de enige oplossing”, lacht Emmelie.

Swahili leren

“Het was altijd een droom om naar het buitenland te trekken”, gaat ze verder. “Van zo’n stage leer je enorm veel. Ook van een andere cultuur. De communicatie met mijn collega’s was een uitdaging. Er spreken daar weinig mensen Engels, maar gelukkig had ik een tweetal contactpersonen waarbij ik altijd terecht kon. Om mijn collega’s beter te leren kennen, leerde ik zelfs enkele woordjes Swahili. Naast het werken kreeg ik genoeg tijd om het land te verkennen. En ja, ook af en toe een feestje op het strand kon niet ontbreken.” Vandaag is Emmelie aan de slag bij netbeheerder Elia. “Iets helemaal anders, dat weet ik. Dankzij de uitwisseling ben ik zelfstandiger geworden en ben ik niet bang om actie te ondernemen. Met bepaalde mensen uit Tanzania heb ik nog steeds een goed contact. Zo’n ervaring kan je niet snel vergeten.”

Terug naar getuigenissen-overzicht