Emma Feys

Suriname

Leeftijd: 23
Functie: student Vroedkunde, VIVES Brugge
Uitwisseling: Suriname
Periode: 3 maanden, 2016

“Belangrijk om altijd de controle te bewaren”

Drie maanden volledig uit de comfortzone

“Ik wou graag zo ver mogelijk weg”, vertelt de 23-jarige Emma Feys. Haar keuze voor Suriname was voor niemand een verrassing. Aan de noordoostkust van Zuid-Amerika deed ze ervaring op als vroedvrouw.

Met haar uitwisseling naar het verre Suriname ging Emma volledig uit haar comfortzone. En dat was net wat ze nodig had. “Onze school gaf ons verschillende mogelijkheden”, vertelt ze. “Denk maar aan Finland of Spanje. Eigenlijk vooral Europese landen. Maar ik wou per se op stage in een land waar ik niet veel van afwist. Daarom was de keuze voor Suriname snel gemaakt. Ik wist zelfs niet waar het lag, maar na wat opzoekingswerk was ik helemaal overtuigd.”

Rollercoaster van emoties

Emma kon tijdens haar stage meedraaien als vroedvrouw in een lokaal ziekenhuis. “De drie maanden waren een rollercoaster van emoties. De bedoeling was om bij bevallingen enkel te assisteren, maar door het tekort aan personeel hielp ik veel vrouwen in mijn eentje bevallen. Dat was een geweldige ervaring, maar tegelijkertijd zeer confronterend. Surinaamse ziekenhuizen hebben veel minder middelen om vrouwen te helpen bevallen. Net daarom vond ik het belangrijk om die mensen een hart onder de riem te steken.”

Grote verantwoordelijkheid

Door de verantwoordelijkheid die Emma elke dag kreeg, is ze een pak stressbestendiger geworden. “Ik heb enorm veel geleerd. Ja, het ging er soms chaotisch aan toe, maar net in zulke situaties is het belangrijk om de controle te bewaren. Op dat vlak heb ik grote stappen vooruit gezet. Ik kan het iedereen aanraden om naar een land te trekken waar je weinig van kent. Je neemt heel wat nuttige zaken mee die goed van pas komen in een toekomstige job.”

Terug naar getuigenissen-overzicht