Cynthia Vandewalle

Cambodja

Leeftijd: 21
Functie:interim leerkracht techniek en ICT, Ter Groene Poorte
Uitwisseling: Cambodja
Periode: 14 weken, 2016

Engels leren met dominostenen in Cambodja

“Terug naar de basis”

Haar grote liefde voor aardrijkskunde dreef haar voor meer dan drie maanden naar Cambodja. “Sowieso keer ik nog terug”, aldus de 21-jarige Cynthia Vandewalle.

Je laatste academiejaar dicht bij huis blijven om je te concentreren op je examens en eindwerk. Het zou kunnen, maar niet voor Cynthia Vandewalle. Zij trok veertien weken naar Cambodja. De uitwisseling stond in het kader van haar opleiding Leerkracht Aardrijkskunde en Plastische Opvoeding aan VIVES. “Een volledige nieuwe cultuur ontdekken. Daar droomde ik al jaren van”, vertelt ze. “Door mijn uitwisseling ben ik een prachtige ervaring rijker. Die mensen draag ik voor altijd in mijn hart. En zij mij ook blijkbaar. Om de twee weken krijg ik een berichtje op Facebook van de zoon uit mijn gastgezin.’Mom and dad miss you’, zegt hij dan. Sowieso keer ik de komende jaren eens terug naar Cambodja. Dat stond al vast na mijn vertrek.”

Back to basics

Als toekomstige leerkracht leerde Cynthia de lokale schoolkinderen Engels ontdekken op een speelse manier. “Dat waren onvergetelijke dagen. Ik heb enorm veel opgestoken van hun manier van werken. Tablets en computers kennen ze daar niet. Het was volledig terug naar de basis van lesgeven: op een whitboard vooraan in de klas oefeningen maken. Daarnaast was het prachtig om al die verschillende culturen samen bezig te zien.”

Les met dominostenen

Eén moment zal Cynthia nooit vergeten. “We hadden een leuke les uitgewerkt met dominostenen. Aan de ene kant stonden de woorden in het Engels, aan de andere kant in het Cambodjaans. Tijdens een lunchpauze stormt er plots een lokale leerkracht binnen om te zeggen hoe leuk hij die oefening vond. Iedereen was meteen enthousiast om het in hun lessen te gebruiken. Om zo’n moment te beleven, moet je naar het buitenland gaan.”

Terug naar getuigenissen-overzicht