Bart Vandecandelaere

Bart Vandecandelaere

Western Cape - Zuid-Afrika

Leeftijd? 25 jaar
School? Howest, Kortrijk
Huidige opleiding? Postgraduaat Internationale Samenwerking
Buitenlandproject? Tijdens studies New Media and Communication Technology een IT-stage aan de University of the Western Cape in Zuid-Afrika (februari-juli 2015)

“Ik trok naar Zuid-Afrika omdat ik reizen en studeren wilde combineren buiten de Europese grenzen, maar ik kreeg veel meer dan dat. Ik ben als mens veranderd, leerde er mijn vriendin kennen en heb nu duidelijke toekomstdoelen voor ogen.”

Bart Vandecandelaere heeft zich altijd in de wereld geïnteresseerd. Dus volgde na een Erasmus-ervaring in Portugal en een summerschool in Estland een buitenlandstage buiten Europa. In februari 2015 trok Bart naar Zuid-Afrika voor een bijzonder stageproject aan de University of the Western Cape. “Ik mocht meewerken aan de ontwikkeling van een app die studenten in staat zou stellen om bepaalde zaken op eigen initiatief te organiseren, zoals het carpoolen van en naar school.”

De stage duurde drie maanden, maar Bart kon zijn stageperiode tot vijf maanden verlengen. “Wij hebben de back & front end van de app ontwikkeld en nu volg ik vanop afstand het verdere verloop wat op.” Stage doen in het buitenland betekent uiteraard ook de regio verkennen en de cultuur leren kennen. Dat is ook wat Bart met volle teugen heeft gedaan. “Ik leerde op school niet alleen werken binnen een andere context, ik kon ook interessante activiteiten meepikken, zoals een deelname aan een Google-event, en leerde buiten de schooluren ook het land beter kennen. De cultuur en de manier van werken zijn anders en daar leer je als persoon heel wat van bij. Mijn kijk op de wereld is veranderd en ik begrijp nu dat wij, als westerlingen, het met onze opvattingen niet altijd bij het rechte eind hebben.”

Bart leerde aan de andere kant van de wereld zijn vriendin kennen. “Ik ben overtuigd dat ik in het buitenland wil leven en werken en het liefste in Zuid-Afrika, maar niet alleen omwille van mijn vriendin. Het land is verrassend modern. Op de markt betalen mensen bijvoorbeeld met hun smartphone, zelfs wij doen dat niet! Ik kijk ernaar uit om binnenkort weer voor een halfjaar te vertrekken.” 

Terug naar getuigenissen-overzicht